Categories
Champagne

Ny huschampagne vecka 16 – Henri Girard ‘Hommage à Francois Hémart’

Varannan vecka byter jag huschampagne på The Champagnebar by Richard Juhlin. 

Eftersom champagnebaren frekventeras ofta så byts huschampagnen var fjortonde dag. Dessa veckor fokuseras lite extra på denna producent. Exempelvis så serveras den aktuella préstigecuvéen per glas under dessa veckor. Här representeras de mest kända och tongivande champagnehusen och de mest omskrivna odlarna. Är Du en Chardonnay-person eller en Pinot Noir-person? Kanske föredrar Du rentav Pinot Meunier-dominerad champagne med sin exotiska arom. Smaken är olika och valet är Ditt. Målsättningen som gäller är att samtliga champagner skall ha en karaktär av sin växtplats och en stor personlighet. Många av champagner har nu en så stor personlighet att de kan chocka vid första mötet.

Henri Giraud20111120_0067

‘sa HENRI GIRAUD ‘HOMMAGE à FRANCOIS HÉMART’ [70PN 30CH]

Aÿ | Champagne | Frankrike | 70PN 30CH | importör: Lively Wines | SBnr 77633 SBpris 429 sek | RJpoints 80(84)

TASTING NOTE ‘Här finns utvecklingspotential och viss mineralitet, men dominansen är tung Aÿpinot. Härligt vin som smakar som Bollinger standardcuvée gjorde förr i tiden. Kanske hade mått bra av två gram mindre socker.’

DP rosé tasting (photo Raphaël Cameron)150416_0169

photo cred Raphaël Cameron

RICHARD JUHLIN OM HENRI GIRAUD ‘Familjen Hémart bosatte sig i Aÿ i början av 1600-talet och startade med champagne under 1700-talet. I början av 1900-talet gifte sig Hémart med Léon Giraud. I dag leder Claude Giraud 12:e generationen. Vinerna har förbättrats fantastiskt mycket under senare år. Passionen för ekfat lönar sig här. Man jobbar engagerat uteslutande med Argonneek och studerar noggrant även egens terroirkaraktär i kombination med vinet. Idag gör Claude underbart rika och smeksamma viner med klassisk hasselnötsdoftande bykaraktär. Espritserien innehåller även druvor från Louvois och Bouzy. Hommage smakar som Bollingers standardcuvée gjorde förr i tiden och Fût de Chêne är några av de rikaste och mest gastronomiskt inriktade champagnerna som existerar.’

LIVELY WINES OM HENRI GIRAUD ‘Champagne Henri Giraud är har under senare år flammat upp som en av de stilistiska förebilderna av fatlagrad Champagne. Med sällan skådad säkerhet balanserar Henri Giraud moderna vinmakningstekniker med traditionella metoder. Användningen av ekfat från den närliggande skogen, Argonne är central. Faten binds av Tonnellerie Chassin i Bourgogne, samma tunnbindare som producerar faten åt Domaine de la Romenée Conti.

Champagne Henri Giraud huserar i den grand cru-betecknade byn, Aÿ som av de flesta anses vara den främsta byn i Champagne för pinot noir. Vingårdarna vetter mer eller mindre rakt mot söder och får maximal solexponering vilket i sin tur ger rik, mogen pinot-frukt. Husstilen är fyllig med krämig mousse och inslag av exotisk frukt, nybakad brioche och de områdestypiska inslagen av hasselnöt. Fatlagringen gör vinerna än mer krämiga och vinösa vilket gör att de passar utmärkt till mat och inte endast som aperitif.

Idag drivs företaget av Claude Giraud, 12:e generationen i släkten, Giraud- Hémart. Den årliga produktionen är så liten som 280.000 flaskor, fördelat på ett 10-tal cuvéer. Toppcuvéerna är kraftigt allokerade.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *