Categories
Champagne le bouchon le muselet Sabrering

sabrering – en spektakulär öppnig av champagneflaskan (swe)

För ett par år sedan såg jag ett repriserat inslag på TV4:s program 1:a, 2:a, 3:e då Peder Lamm försökte sig på att sabrera en flaska champagne med den vassa eggen på en sabel. Det gick ingen vidare för att uttrycka sig milt, det gick åt minst ett tiotal slag innan han lyckades.

Nedan följer en korrekt teknisk beskrivning. Tänk på att det är viktigt med säkerheten.

Se mitt inslag om & med sabrering i senaste programmet av Rött eller Vitt:
http://rottellervitt.se/tv/vinskola-sabrering/
Jacquesson & fils

BAKGRUND Det finns flera historier om sabreringens bakgrund. En återger att när officerare i Napoleons armé återvände hem efter en seger, skulle jublande stadsbor räckt över champagneflaskor som symboliska gåvor av sin uppskattning för deras seger och galanteri. Eftersom soldaterna satt på hästryggen var det svårt att hålla i tyglarna på hästen och ta av både folien, grimman (le muselet) och korken (le bouchon) på samma gång, så soldaterna tog helt enkelt tog fram sina sablar och slog den mot klacken av flaskan (annulus) med en uppåtgående svepande slag och sabrerade bort korken. Voilà!

En annan menar att Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin, gula änkan, för att henne mark skulle skyddas, gav Napoleons officerare champagne och glas. Eftersom de satt på hästryggen kunde de inte hålla glasen när de skulle öppna flaskorna. Därför slängde de bort glasen och tog fram sina sablar och dekapiterade toppen och korken flög och de drack ur flaskan. Voilà!

Det är ett mycket effektfullt sätt att hälsa gäster välkomna, och faktiskt inte så svårt som det låter. Allt som behövs är en sabel eller en stor och tung kniv, samt naturligtvis en smula träning. Trycket i flaskan blåser bort allt eventuellt glassplitter som bildas, så det är heller ingen fara att servera vinet från den avhuggna flaskan.

TEKNIK Sabrera endast flaskor framställda enligt den traditionella metoden, med en andra jäsning på butelj. Dessa är de enda som tillräckligt ackumulerat tryck i flaskan. Dessa viner brukar nämligen ha kraftfullare gods i buteljerna, så om man missar en smula med sabeln går de inte i tusen bitar. Flaskan ska vara väl kyld innan den sabreras. Det tar några timmar i kylskåp innan flaskan är tillräckligt kall, så planera i förväg.

Sabrering1 leta rätt på sömmen

FÖRBERED FLASKAN Ta bort folien från kork och grimma innan du försöker sabrera. Trycket i flaskan är högt och om folien sitter kvar kan glas och vin spruta mot sabreraren istället för rakt fram. Studera flaskan noga. Den är nämligen gjuten i två identiska delar, de till att ha sömmen rakt upp mot klockan tolv. Man skall inte använda den vassa eggen av sabeln eller den tunga kniven utan baksidan för att få mer tyngd i anslaget. Håll flaskan med 45 graders lutning och håll kvar den så när den just blivit sabrerad. Det rinner faktiskt ut mindre vin då, jämfört med om flaskan hållits upprätt. Vad som sker vid träffögonblicket är att den ackumulerade kraften strävar efter att fokusera sin kraft rakt ner i center av flaskbotten(kullen) och sedan rakt upp genom flaskmynningen. Detta gör att om du behåller flaskan i 45 graders vinkel kommer den yta som kraften skjuts mot fördelas över en större kvadratcentimeter yta och resultatet blir snyggare och framför allt torrare!

Sabrering3 träffa klacken

RIKTNING och ANSLAG Rikta flaskan åt något ofarligt håll, och stå på en plats där underlaget tål att man spiller en del vin. Bär gärna skinnhandske på handen som håller i flaskan, ifall du träffar fel så att hela flaskan går i bitar. Se också till att ingen står för nära när du svingar sabeln. Det är flaskor, inte gäster som ska sabreras! Börja med att försiktigt slå lite lätt med sabeln mot den lilla glasklacken på flaskans hals. Slå sedan lite hårdare så kommer halsen strax att gå av. Man behöver inte alls slå så hårt för att det ska lyckas. Jag brukar säga att man inte behöver kraft för att sabrera snyggt och elegant snarare balans och tajming. Använd samma rytm och rörelse som man gör då du har en järn9:a i handen eller skall slå en snygg badmintonbackhand.

Sabrering4 skott kommer(mindre)

SÄKERHET Se till att inte någon kommer i närheten av den sabrerade flaskan. Snittet är mycket fint och kanten är rakknivsvass. Hastigheten korken far ut med ligger uppåt 30 km/h så håll hårt i hatten! Trycket i flaskan blåser bort allt eventuellt glassplitter som bildas, så det är heller ingen fara att servera vinet från den avhuggna flaskan. Ta emot gästernas jubel och njut av en snyggt öppnad och god Champagne.

TIPS Trädgården eller garageuppfarten är ett bra ställe att göra detta trick så länge du hämtar din kork (och flaskhalsen) innan du klipper gräset nästa gång eller kilar ut barfota för att hämta morgontidningen.

Detta trick tar normalt en stund att bemästra. Planen kan vara att investera i minst 5-6 flaskor av ett billigare mousserande vin. Dock måste vinet vara tillverkat genom att vinet har fått genomgå en sekundär jäsning på buteljen.

Du kan hitta sabreringssvärd på Internet. Om du inte kan få tag på ett svärd, kan en stor kökskniv göra susen. Se dock till att inte använda den vassa eggen. Använd den trubbiga baksidan.

MICE-EN-PLACE

En väl kyld flaska Champagne eller mousserande vin förseglad med en kork.

En stor kniv eller svärd som har en fyrkantig bakkant.

Gott om utrymme för att skicka korken och flaskhalsen flygande 4-5 meter.

servering-dekantering-av-champagne1mindre2.jpg

VARNING: ATT TÄNKA PÅ

  1. Kasta felaktigt halshuggna flaskor.
  2. Drick inte från någon flaska som är slarvigt sabrerad. En korrekt halshuggen flaska har en enda, ren snittyta, som fortfarande är skarp, men inte krossad).
  3. Om ditt första försök inte fungerar, vara medveten om att agitationen av det första svärdshugget gör att vinet tenderar till “spy” mer än när du är framgångsrik. Tänk på att flera försök att halshugga en flaska kommer att bidra till en pinsam paus och en odrickbar flaska.
  4. Den halshuggna delen av flaska har en mycket vass glaskant. Var mycket försiktig när du plockar upp den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *